Hydroplaning se může stát kdykoli během roku

 

pneumatikHydroplaning je situace, kdy se mezi pneumatikami a povrchem vozovky vytvoří vrstva vody nebo vodnatého sněhu, alias rozbředlého sněhu. To je velmi nebezpečné, protože můžete zcela ztratit kontakt s vozovkou, což vede ke ztrátě kontroly nad vozidlem. Hydroplaning může být nebezpečný v každém ročním období, a to i v zimních měsících, kdy na silnici může být rozbředlý sníh, který může vést k rozbředlému sněhu. Výrobci pneumatik neustále přicházejí s vylepšeními, která zvýší výkon jejich pneumatik, a totéž platí pro vylepšení, která pomáhají v boji proti hydroplánování.

Většina pneumatik obsahuje tuto technologii, ale nemůžete zcela vyloučit riziko ani u dobrých pneumatik. Proto musíte vědět, co dělat, když máte zkušenosti s hydroplánováním. Zůstaň v klidu; pravděpodobně se to snadněji řekne, než udělá, ale je důležité nepropadat panice a prudce zabrzdit. Pokud začnete hydroplánovat, nejlépe uděláte, abyste neotočili volantem a nepouštěli plynový pedál, dokud znovu nenahmatáte kontakt s vozovkou. Když pneumatiky znovu dosáhnou kontaktu s vozovkou, znovu získáte kontrolu nad svým vozem. Snažte se vyhnout hydroplánování tím, že se budete dívat dopředu, vyhněte se jakékoli velké kaluži a snižte rychlost v deštivých podmínkách.

Stejně jako Nokian Wetproof jsou i letní pneumatiky příkladem kvalitní pneumatiky, která obsahuje mnoho inovací a vytváří vysoce výkonné pneumatiky se zlepšenou ochranou proti hydroplánování. Technologie jako leštěné boční a vnitřní drážky jim umožňují ukládat více vody mezi pneumatikou a vozovkou a zrychlovat tok z hlavních drážek. To vede ke zvýšenému vytěsňování vody, což dále zlepšuje vlastnosti hydroplánování. Dalším důležitým bezpečnostním tipem, jak se vyhnout hydroplánování, je udržovat pneumatiky správně nahuštěné a podle potřeby je otáčet a v případě potřeby pneumatiky vyměnit. Důležitý je přiměřený tlak v pneumatikách, protože hraje roli hloubka dezénu. Hydroplaning se netýká pouze vody, když se jí říká aquaplaning. Můžete také zažít hydroplaning s rozbředlým sněhem, kde se to nazývá slushplaning. To se může stát, když se sníh začne tát a zůstane na silnici rozbředlý sníh. Proto i v jiné sezóně, než je období dešťů, můžete zažít hydroplánování.

Celoroční pneumatiky, jako je Nokian Weatherproof, také využívají leštěné hlavní drážky k efektivnímu čištění sněhu, rozbředlého sněhu a vody z pneumatiky, aby zajistily, že pneumatika přilne k silnici, a tím chrání před aquaplaningem i rozbředlým sněhem. Celoroční pneumatiky jsou vyrobeny z gumových směsí, které jsou velmi podobné gumovým směsím zimních pneumatik. Obsahuje také symbol hory sněhové vločky.

Nákupem pneumatik, které do pneumatik začleňují nejnovější technologie, budete bezpečnější při jízdě i v obtížných letních podmínkách. I když však máte nejlepší letní pneumatiky se všemi nejnovějšími vylepšeními, stále musíte pro zimní podmínky používat zimní pneumatiky, takže pokud si myslíte, že brzy zažijete nějaké zimní počasí, nezapomeňte je vyměnit.

Další informace o pneumatikách, které jsou schopné zabránit hydroplánování, najdete na https://www.nokiantyres.cz/

Scroll to Top